5 powodów, dla których warto mieć grill elektryczny w kuchni!
Grillowanie stanowi okazję do kosztowania niesamowitych smakowitości i wspólnego przygotowywania posiłków z przyjaciółmi. To czas relaksu na świeżym powietrzu umilony długimi rozmowami, zabawami oraz przepysznymi grillowanymi daniami. Niestety w naszej strefie klimatycznej możliwość spędzania czasu w tak przyjemny sposób ogranicza się zazwyczaj do letnich miesięcy. Poza sezonem bowiem barbecue niemal nie istnieje. No, chyba że posiadamy w kuchni grill elektryczny!
Jedną z największych zalet, jakie posiada grill elektryczny, jest możliwość przygotowywania grillowanych potraw niezależnie od panującej pory roku oraz pogody. Dzięki czemu nie istnieje coś takiego, jak koniec sezonu grillowego lub jego początek. Ten może bowiem trwać cały rok i być źródłem nieustającej przyjemności.
Dlaczego kochamy grillowane potrawy?
Moda na grillowanie trwa w Polsce nieprzerwanie od wielu lat. Lubimy nie tylko jeść potrawy przyrządzane na grillu, ale również spędzać w ten sposób czas z bliskimi, celebrując chwilę. Nie chodzi więc tylko o spożywanie pysznych potraw, ale również o zacieśnianie więzi i czystą przyjemność, płynącą ze wspólnego biesiadowania.
Grille ogrodowe umożliwiają przyrządzanie wielu różnych potraw. Z powodzeniem przygotujemy dzięki nim smaczną kiełbasę, mięso, rybę albo warzywa. Każdy z tych składników może wystąpić w wersji solo albo w asyście innych. Doskonały smak pomagają wydobyć zastosowane do potraw przyprawy, a grille ogrodowe stanowią narzędzie, które w odpowiednich rękach pomaga wyczarować nieziemsko pyszne potrawy.
Jednak nie każdy preferuje tradycyjne grille, z których podczas rozpalania oraz przygotowywania posiłków wydobywa się dużo dymu. Alternatywą dla nich może być LotusGrill o zupełnie innej konstrukcji. Dzięki niej dymienie zostało ograniczone do minimum. W jego budowie wykorzystano specjalne nakładki, które sprawiają, że tłuszcz wytopiony z grillowanego mięsa nie kapie na rozgrzany węgiel. Wyposażeni w LotusGrill możemy przygotowywać smaczne potrawy z grilla nawet na balkonie bez obaw o to, że będziemy przeszkadzać sąsiadom. Z pewnością nie zakłócimy im spokoju dymem, a co najwyżej kuszącym zapachem przygotowywanych pyszności, który może sprawić, że zechcą do nas dołączyć.
Grillowanie nie tylko w ogrodzie…
Jednak – jak już wspomnieliśmy na początku – do przyrządzania smacznych potraw mogą posłużyć nie tylko grille ogrodowe czy LotusGrill, ale również grille elektryczne. Te ostatnie mogą dawać jeszcze więcej możliwości. – Dlaczego? – Oto kilka najważniejszych argumentów, które przemawiają za tym urządzeniem.
Pierwszym z nich jest to, że grille elektryczne nie ograniczają nas co do miejsca i czasu. Grillować można dosłownie wszędzie – w ogrodzie, na tarasie, balkonie albo w kuchni. Równie dobrze można to robić w środku lata, jak i w zimie. Dlatego znaczenia nie będzie miała panująca na zewnątrz pogoda. Jeśli w środku zimy przy temperaturze -100C zapragniemy zjeść grillowanego bakłażana albo pyszne szaszłyki, to również jest to możliwe!
Drugim argumentem przemawiającym za grillem elektrycznym jest to, że do przygotowania potrawy nie potrzeba nawet węgla ani rozpałki. Wystarczy źródło zasilania. Dzięki temu przygotowywanie potraw staje się dużo prostsze i znacznie szybsze.
Warto pamiętać także o tym, że w przypadku urządzenia elektrycznego grillowanie odbywa się bez ognia oraz dymu. Zatem nawet grillując w domu, można to robić bez obaw, że zakłócimy spokój sąsiadom.
Czwartym argumentem jest proste i intuicyjne w obsłudze urządzenie. Wystarczy je włączyć i ustawić właściwą temperaturę. Grillowanie odbywa się bardzo sprawnie i znacznie szybciej niż w przypadku tradycyjnego grilla ogrodowego. Smażenie jest równomierne, a przyrządzone potrawy soczyste, chrupiące i smaczne.
Bardzo ważną kwestią jest nasze zdrowie. I w tym przypadku można dostrzec zalety grilla elektrycznego. Grillowanie na nim jest bowiem beztłuszczowe, dzięki czemu zadowolone będą również osoby dbające o formę. Dzięki temu, że unikamy tu spływania tłuszczu na rozgrzany węgiel, jest też znacznie zdrowsze.
Tych pięć argumentów mocno wskazuje na zasadność wyboru grilla elektrycznego, który może zagwarantować radość grillowania przez cały rok.
Czym urozmaicić potrawy z grilla?
Pamiętajmy, że aby grillowanie sprawiało nam prawdziwą przyjemność, powinno polegać na przygotowywaniu różnorodnych potraw. Nie można się ograniczać tylko do jednego rodzaju mięs albo wyłącznie do mięs. Istnieje wiele możliwości, które warto testować we własnej kuchni. Grillowane warzywa (bakłażan, koktajlowe pomidory, cebula, czosnek, cukinia itp.) wzbogacają smak mięsa, ale równie dobrze mogą stanowić samodzielne dania. Doskonale smakuje na przykład grillowana papryka nadziewana twarożkiem, który również można przygotować samodzielnie, wykorzystując fermentator.
Podczas grillowania bardzo ważne jest właściwe przyprawianie mięs i warzyw. Można do tego celu wykorzystać różne zioła i dodatki. A na koniec podać samodzielnie wyciśnięty sok owocowo-warzywny, który pomogą nam przygotować takie urządzenia jak wyciskarki.
Grillowanie od lat dostarcza Polakom mnóstwo przyjemności. Daje radość ze wspólnego biesiadowania i spożywania przepysznych, niekiedy bardzo wyszukanych potraw. Ze względu na panujące w naszym kraju warunki klimatyczne przyjemności te musieliśmy kiedyś ograniczać do okresu letniego. Dziś obecność na rynku takich urządzeń jak grille elektryczne, daje znacznie więcej możliwości i pozwala czerpać radość z grillowania przez cały rok.