Czym się różni świeży sok z wyciskarki od sklepowego napoju?
Ludzkie ciało potrzebuje składników odżywczych, aby prawidłowo funkcjonować. Nasze zdrowie i dobre samopoczucie to skutek tego, co spożywany i jakie napoje pijemy. Witaminy i minerały w naszej diecie powinny być przyjmowane w postaci łatwej do przyswojenia, najlepiej w pożywieniu. Żadne sztuczne suplementy diety nie zastąpią zdrowego posiłku.
Ogromna część połkniętej tabletki witaminowej pozostaje niewchłonięta, jedynie odsetek jej zawartości nie jest wydalany z organizmu. Dlatego nawet przyjmując odpowiednie suplementy, a zaniedbując zdrowe żywienie, możemy mieć wyniszczony i niedożywiony organizm.
Mało tego - nawet osoba otyła, przyjmująca większą niż zalecana porcję kilokalorii na dobę, może cierpieć z powodu skutków niedożywienia. Jak zatem zapobiec negatywnym efektom szybkiej, niezbilansowanej diety zapracowanych ludzi?
Ratunkiem może być naturalna suplementacja za pomocą koktajli i soków. Zanim jednak sięgniemy po pierwszy lepszy napój owocowy, czy warzywny, stojący na sklepowej półce, przyjrzyjmy się z bliska jego etykiecie.
Sok w przebraniu, czyli sklepowy napój
Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że prawdziwy sok powinien mieć w składzie wyłącznie naturalne składniki. Nie ma miejsca dla tajemniczych symboli E z przeróżnymi numerami, dla sztucznych barwników słodzików i konserwantów. Prawdziwy sok składa się z tego, co tkwi w owocach i warzywach - czyli z miąższu i wody.
Napoje sprzedawane w sklepach wytwarzane są z zagęszczonych koncentratów lub zamienników. Poddawane są obróbce termicznej w celu wydłużenia ich daty przydatności do spożycia. Później stoją na półce w magazynie, następnie w sklepie. Po wpływem wielu czynników, m.in. dostępu światła i powietrza, ulatniają się wszystkie witaminy.
Taki napój, po przebyciu całej swojej przemysłowej drogi do domu konsumenta, niestety nie ma w sobie zbyt wielu składników odżywczych – wbrew temu, co zapowiadają jego etykiety.
Wyciskaj soki z Kuvingsem
Prawdziwe soki na szczęście bardzo łatwo przygotować w domu. Wystarczy dobrej jakości wyciskarka do owoców. Modele z oferty firmy Kuvings pozwalają na ciche, szybkie i niezwykle wydajne sporządzenie dowolnej ilości świeżego soku. Ostrza tnące bez trudu poradzą sobie nawet w twardymi warzywami, takimi jak burak, czy pietruszka.
W wyciskarce Kuvings możliwe jest nawet pozyskanie soku z takich roślin jak sałata lub pokrzywa, o której pisaliśmy już w innym miejscu na naszym blogu.
Ponieważ proces pozyskiwania soku w wyciskarce nie naraża go na obróbkę cieplną, taki sok jest pełen witamin i minerałów. Oczywiście nie ma w nim żadnych niepożądanych dodatków typu konserwanty, przeciwutleniacze i słodziki. Sok nie rozwarstwia się, ma piękny kolor i oszałamiający zapach. To prawdziwa uczta dla oka i brzucha.
Płynne zdrowie z wyciskarek do soków
Ludzki organizm bardzo łatwo wchłania witaminy i minerały zawarte w sokach. Są one polecane nawet ludziom z przewlekłymi chorobami układu pokarmowego oraz osobom w trakcie leczenia nowotworów, jako naturalny sposób suplementacji i wzmocnienia organizmu.
Nie dajmy się więc zwieść sklepowym napojom. One wcale nie są zdrowe. Za to na wyciągnięcie ręki jest moc drzemiąca w naturalnych sokach przygotowanych za pomocą wyciskarek marki Kuvings.