Dym z grilla i jak radzi sobie z nim LotusGrill

2019-01-06
Dym z grilla i jak radzi sobie z nim LotusGrill

Sezon grillowy trwać będzie jeszcze całe lato. Wakacje, urlopy i wypoczynek to wymarzona okazja do rozpalenia grilla i biesiady na świeżym powietrzu. Warto jednak zastanowić się, czy jest to aktywność bezpieczna dla naszego organizmu? Pomijając ilość kalorii i tłuszczu spożywanych w tradycyjnym grillowym menu (kiełbasa, białe pieczywo, alkohol) na amatorów barbecue czeka mnóstwo innych zdrowotnych pułapek. Czy da się ustrzec przed zgubnym wpływem tej kulinarnej przyjemności? Co tak naprawdę nam szkodzi? Przede wszystkim – dym.

Zasłona dymna, czyli ciemna strona grillowania

Jak wskazują badania naukowców, to nie sam grill stanowi problem. Najgorsze jest wdychanie i siedzenie w oparach dymu, wydobywającego się podczas smażenia i pieczenia potraw.

Dym z grilla zawiera wiele szkodliwych substancji. Większość z nich jest silnie rakotwórcza. Do najgorszych składników dymu paleniskowego należą: tlenek węgla, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, aminy heterocykliczne. Te dziwnie brzmiące substancje są naprawdę szkodliwe, mają działanie mutagenne, czyli wpływają na zachowanie się komórek w naszym organizmie. Dlatego mimo że dla niektórych z nas zapach dymu z grilla niesie przyjemne skojarzenia, lepiej go nie wdychać. W ekstremalnych przypadkach może nawet dojść do zatrucia dymem grillowym, zwłaszcza u dzieci i osób starszych.

Natychmiastowe w skutkach bywa zatrucie tlenkiem węgla, czyli zaczadzenie. Nawet pozornie wygaszony grill, może wydzielać niezauważalne ilości czadu, który łączy się z hemoglobiną krwi i blokuje możliwość dostarczania tlenu do organizmu. Klasyczny grill po zakończeniu barbecue zawsze powinien zostać na otwartej przestrzeni, żeby zapobiec tego typu wypadkom.

Grillować zdrowo, bo bez dymu – tylko z LotusGrillem

Jak widać grillowanie za pomocą klasycznych urządzeń niesie za sobą duże ryzyko. Zatem czy grillowanie bez dymu jest możliwe? Jak najbardziej. Na rynku są już dostępne supernowoczesne, ekologiczne i całkowicie bezdymne urządzenia marki LotusGrill.

Dzięki swojej funkcjonalności i walorom estetycznym LotusGrill zyskał rzesze fanów na całym świecie. To fantastyczne urządzenie może być używane absolutnie wszędzie: na otwartej przestrzeni, w ogrodzie, na tarasie, balkonie, a nawet w domu. Pracuje niezwykle cicho, ponieważ wbudowany wentylator dobiera moc idealną do potrzeb przygotowywanych potraw. Dodatkowo ma niewielkie rozmiary, więc jest w pełni przenośny. Co więcej, ruszt i misa grillowa nadają się do mycia w zmywarce, co pozwala utrzymać urządzenie w idealnej czystości przy minimalnym nakładzie czasu.

Najważniejsze jest jednak to, że LotusGrill jest całkowicie bezdymny. Został tak skonstruowany, aby na palenisko nie spadał tłuszcz z przyrządzanych potraw. W ten sposób wyeliminowano powstawanie dymnych wyziewów, czyli tak zwanych chmur paleniskowych. Dzięki temu szkodliwe czynniki zostają całkowicie zneutralizowane. Nad grillem unosi się jedynie kuszący aromat przygotowywanych potraw…

pixel