Jak skutecznie przyswajać witaminę C z warzyw i owoców?
Kwas askorbinowy, czyli popularna witamina C, to związek o wyjątkowych właściwościach antyoksydacyjnych. Jest niezastąpiona podczas walki z infekcjami, ponieważ wpływa korzystnie na obniżenie stanów zapalnych, a także przyczynia się do podniesienia naszej naturalnej odporności. Czy wiesz, w jaki sposób naturalnie dostarczać witaminę C w codziennej diecie? Sprawdź, po które owoce i warzywa warto sięgnąć!
Witamina C – dlaczego musimy o niej pamiętać?
Podobnie jak w przypadku witamin z grupy B, czy witaminy A w postaci beta-karotenu, również witamina C należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie, co oznacza, że nasz organizm nie ma możliwości ich magazynowania. Kwas askorbinowy musimy zatem dostarczać regularnie i w odpowiednich dawkach. Dlatego właśnie tak ogromną rolę w naszej codziennej diecie odgrywają świeże warzywa i owoce bogate w witaminę C. Warto pamiętać, że przyczynia się ona m.in. do:
- zwiększenia metabolizmu lipidów,
- ochrony przed negatywnym działaniem wolnych rodników,
- właściwej produkcji kolagenu,
- szybszego gojenia się ran i siniaków,
- poprawienia kondycji ścian naczyń włosowatych,
- lepszego przyswajania żelaza,
- podniesienia sprawności komórek odpornościowych,
- ochrony przed wieloma chorobami jak m.in. zaćma, niedokrwistość serca, a nawet chorobami nowotworowymi.
Kwas askorbinowy naturalnie występuje w produktach pochodzenia roślinnego. Jego największe ilości znaleźć możemy przede wszystkim w owocach dzikiej róży, owocach cytrusowych i jagodowych, a także w warzywach takich jak zielona pietruszka, papryka, pomidory, ziemniaki, czy chrzan. Z kolei w produktach pochodzenia zwierzęcego występuje w bardzo znikomych ilościach.
Witamina C w organizmie – jaka jest jej rola?
Regularne przyswajanie witamin, zwłaszcza tych rozpuszczalnych w wodzie ma ogromny wpływ na ogólną kondycję naszego zdrowia. Ponieważ nasz organizm nie ma zdolności ich magazynowania, musimy pamiętać o systematyce, a także właściwym dawkowaniu. Witamina C bierze udział w wielu niezwykle istotnych dla organizmu procesach metabolicznych, do których zaliczyć możemy przemianę tłuszczów, białek oraz węglowodanów, a także syntezę erytrocytów, hemoglobiny i niektórych hormonów.
Co więcej, kwas askorbinowy odgrywa również bardzo ważną rolę w procesie powstawania tkanki łącznej, będącej spoiwem dla innych tkanek występujących w naszym organizmie, a także w znaczącym stopniu usprawnia transport składników pomiędzy nimi. Ponadto:
- stymuluje syntezę kolagenu,
- obniża ciśnienie we krwi,
- reguluje stężenie glukozy we krwi,
- wpływa korzystnie na przemianę i syntezę cholesterolu, a nawet na obniżenie złego i podwyższenie poziomu dobrego cholesterolu,
- hamuje odkładanie się cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych.
Warto również pamiętać, że regularne przyswajanie witaminy C np. poprzez spożywanie bogatych w nią warzyw i owoców obniża zagrożenie zachorowań na choroby serca, zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru, a nawet zapobiega nowotworom.
Które owoce i warzywa zawierają najwięcej witaminy C?
Aby zadbać o właściwy poziom kwasu askorbinowego w organizmie, niezbędny jest bogaty w warzywa i owoce jadłospis. Co zawiera najwięcej witaminy C? Podpowiadamy!
Witamina C w owocach
Naturalna witamina C występuje przede wszystkim w świeżych owocach. Wbrew powszechnej opinii to nie sok z cytryny zawiera jej największą ilość, a owoce dzikiej róży. Dla porównania w 100 gramach cytryny znajduje się ok. 50 mg witaminy C, z kolei w 100 gramach niektórych gatunków dzikiej róży znajduje się nawet do 3000 mg! Sporo kwasu askorbinowego znajdziemy również w czarnej porzeczce - od 150 do 300 mg na 100 gramów owoców. Dużo witaminy C zawiera również 100 gramów truskawek, nawet do 90 mg oraz kiwi - 84 mg.
W zestawieniu nie może zabraknąć również:
- grejpfrutów - od 30 do 70 mg/100 g,
- poziomek - ok. 58 mg/100 g,
- pomarańczy - od 30 do 50 mg/100 g,
- agrestu - ok. 28 mg/100 g,
- malin - ok. 26.2 mg/100 g.
Warzywa bogate w witaminę C
Choć zdecydowanie najwięcej kwasu askorbinowego znajdziemy w owocach, również warzywa są jej cennym, naturalnym źródłem. Najwięcej witaminy C, bo aż 269 mg w 100 gramach znajdziemy w zielonej pietruszce. Duże ilości dostarcza również zielona i czerwona papryka - od 125 do 200 mg w 100 gramach oraz brukselka, w której znajdziemy od 65 do 145 mg witaminy C na 100 gram.
Gdzie jeszcze znaleźć witaminę C w warzywach?
- Kalarepie - od 70 do 100 mg/100 g,
- brokułach - od 65 do 150 mg/100 g,
- kalafiorze - od 37 do 70 mg/100 g,
- kapuście - od 35 do 70 mg/100 g,
- szpinaku - od 40 do 84 mg/100 g.
Zdrowe koktajle owocowo-warzywne bogate w witaminę C
Doskonałym sposobem na regularne przyswajanie witamin, w tym oczywiście witaminy C są zdrowe smoothie i koktajle owocowo-warzywne. Ponadto odpowiednio skomponowane mieszanki soków i koktajli zadbają również o nasze dobre samopoczucie, odpowiednią ilość energii, a nawet wpłyną korzystnie na stan naszej cery i kondycję włosów!
Ponadto, przygotowanie zdrowej przekąski w postaci koktajli owocowo-warzywnych jest niezwykle proste i zajmuje zaledwie kilka minut. Niezbędny będzie oczywiście odpowiedni sprzęt jak np. blendery kielichowe, które bez problemu poradzą sobie z każdym warzywem i owocem. Zdrowe odżywianie można rozpocząć również od przygotowania świeżo wyciskanego soku, który zastąpi kolorowe, słodzone napoje serwowane często do śniadania lub obiadu. W tym przypadku z kolei niezastąpiona okaże się np. wyciskarka Kuvings, gwarantująca aksamitny, gładki i klarowny napój.
Sok, koktajl, a może bogaty w naturalną witaminę C shake owocowo-warzywny? Wybierz swój ulubiony sposób na doładowanie się witaminami i ciesz się doskonałym samopoczuciem i zdrowiem bez względu na porę roku!