Jak zrobić pesto w blenderze?
Szybkie, zdrowe i pasujące do wielu dań — pesto z blendera to doskonałe uzupełnienie przekąsek, makaronu i mięs, dzięki któremu w łatwy sposób wyczarujesz obiad rodem z najlepszych włoskich restauracji. Jakie są rodzaje pesto? Czy można zrobić pesto w blenderze? Poznaj sprawdzone przepisy na klasyczną pastę bazyliową oraz niestandardowe wariacje z cukinii, pomidorów i szpinaku!
Doskonałe zielone pesto – podstawy
Domowe pesto to nie tylko szybki sposób na pyszne i sycące danie. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz doskonałym proporcjom dodawanych składników jest także niezwykle zdrowe. Z czego warto zatem zrobić pesto? Jak je doprawić i jaki blender do pesto wybrać? Nim zdecydujemy się na własne kombinacje, warto zapoznać się z podstawowymi zasadami doboru składników, które można podzielić na 4 główne kategorie.
Składniki zielone
Doskonałą bazą dla każdego pesto będzie oczywiście bazylia, choć nie gorzej sprawdzą się także — rukola, natka pietruszki, cukinia, a nawet mięta! Jeśli jednak decydujemy się na wykorzystanie do naszego przepisu warzyw, niezbędne będzie ich właściwe przygotowanie. W przypadku wspomnianej powyżej cukinii konieczne będzie poddanie jej obróbce termicznej duszą lub smażąc na patelni.
Bazę dla pesto mogą stanowić:
- 2 szklanki świeżych liści bazylii,
- średniej wielkości natka pietruszki,
- szklanka rukoli,
- jedna średniej wielkości cukinia.
Składniki białkowe
Aby domowe pesto było nie tylko smaczne, ale i zdrowe, konieczne będzie dodanie do niego również bogatych w zdrowe tłuszcze orzechów. Warto pamiętać, że bez względu na to, jaki gatunek wybierzemy, przed dodaniem ich do blendera, konieczne będzie podprażenie na patelni.
Przepis warto uzupełnić o:
- pół szklanki ulubionych orzechów — migdałów, nerkowców, orzeszków piniowych,
- 2 łyżki sezamu lub nasion słonecznika.
Składniki olejowe
Aby pesto z blendera cechowało się idealną konsystencją, niezbędna będzie również oliwa z oliwek, którą ewentualnie zastąpić można olejem lnianym.
Blender do pesto wzbogacamy zatem dodatkowo o:
- 3 łyżki oliwy z oliwek / oleju lnianego.
Składniki dodatkowe
Ostatnim elementem doskonałego przepisu na pesto, będzie dodanie gwarantujących najlepsze walory smakowe przypraw. W tym celu blendery kielichowe wysokoobrotowe uzupełniamy o:
- szczyptę soli,
- ząbek czosnku,
- 3 suszone pomidory,
- 3 łyżki parmezanu.
Jak zrobić pesto w trzech wersjach smakowych?
Klasyczne, zielone pesto to wręcz ikona kuchni włoskiej. Choć najpopularniejszym składnikiem to jego wykonania jest oczywiście aromatyczna, świeża bazylia, dziś sos doczekał się kilku ciekawych wariacji, które urozmaicą i uszlachetnią wiele dań, nie tylko tych z makaronem. Z czego jeszcze warto zatem zrobić pesto? Poznaj nasze top propozycje!
Pesto szpinakowe
Niezwykle zdrowa wariacja, która przypadnie do gustu miłośnikom pełnego, choć łagodnego smaku.
Składniki:
- 200 g świeżego szpinaku,
- pół szklanki podprażonych migdałów,
- ¼ szklanki oliwy z oliwek,
- 3 łyżki parmezanu,
- szczypta soli i pieprzu do smaku.
Pesto szpinakowe wykonujemy dokładnie tak samo, jak inne zielone alternatywy. Wystarczy jedynie wrzucić wszystkie składniki np. w blendery kielichowe Blendtec.
Czerwone pesto z pomidorów
Jak zrobić pesto pomidorowe? Pesto rosso jest już wariacją nieco bardziej skomplikowaną, która wymagać będzie odrobinę więcej pracy, jednak wyjątkowy smak pasty zdecydowanie wart jest zachodu!
Składniki:
- 1 szklanka pomidorków koktajlowych,
- pół szklanki migdałów,
- 2 łyżki parmezanu,
- ¼ szklanki oliwy z oliwek,
- czosnek,
- papryczka chilli,
- opcjonalnie — łyżeczka rodzynek i łyżeczka kaparów.
Standardowo, orzechy najpierw prażymy na patelni, a później blendujemy wraz z pozostałymi składnikami. Dodatnie rodzynek i kaparów, choć nie jest konieczne, nada paście wyjątkowej głębi i wyrazistości. Tak przygotowane domowe pesto świetnie sprawdzi się w roli dodatku na grzanki w stylu włoskiej bruschetty lub klasycznie jako makaron z pesto.
Pesto z cukinii
Choć cukinia nie wydaje się, być naturalnym dodatkiem do pesto, warto również tej kombinacji dać szansę. Takie pesto z blendera jest aksamitne i niezwykle zdrowe!
Składniki:
- średniej wielkości cukinia,
- pół szklanki ulubionych orzeszków,
- ¼ szklanki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Klasycznie, najpierw podprażamy orzeszki. W tym czasie w osobnym naczyniu możemy również dusić cukinię, a kiedy zmięknie, wszystkie składniki razem blendujemy.
Pesto z blendera — pomysły na wykorzystanie w kuchni
Wiedząc, jak zrobić zdrowe pesto na pewno znajdziesz sposób, aby wykorzystać go w swojej kuchni! Sosy takie jak pesto świetnie odnajdą się w roli dodatków do szybkich przekąsek w formie grzanek, czy nawet tostów, a także dań głównych z mięsem i makaronem. Pesto z powodzeniem zastąpi np. masło, w zaledwie kilka chwil zamieniając zwykłą kanapę w wyjątkowe kulinarne doznanie.
Szukasz pomysłu na szybki i prosty w wykonaniu dodatek do różnych potraw, który stale możesz mieć na wszelki wypadek w swojej lodówce? Postaw na aromatyczne i zdrowe pesto! Przetestuj jeden z naszych wypróbowanych przepisów i dobierz smak do swoich osobistych preferencji.