Jakie korzyści dla zdrowia przynosi picie soków warzywnych i owocowych?
2020-06-24
Super oczyszczenie, utrata masy ciała, ocean energii, a nawet pozbycie się cellulitu, to tylko niektóre z efektów, które zapewnia picie świeżo wyciśniętego soku. Warzywa i owoce są podstawą zdrowej diety. Mają wiele witamin i minerałów, zawierają cynk, kwas foliowy i błonnik. Świeże soki pomagają zwalczać udary mózgu, wysokie ciśnienie krwi, choroby sercowo-naczyniowe, a nawet niektóre rodzaje raka. Wydaje się logiczne, że zamieniając je w sok, zmieniamy tylko formę, ale nie zawartość, a one nadal pozostają zdrowe.
Jakie korzyści dla zdrowia zapewniają soki warzywne?
Soki z warzyw poprawiają wchłanianie białek i tłuszczów niezbędnych człowiekowi do życia. Normalizują pracę przewodu żołądkowo-jelitowego, a także oczyszczają organizm z toksyn. Wartościowe soki to takie, które są samodzielnie przygotowywane w domu. Doskonałym pomocnikiem są na przykład blendery kielichowe. Te niewielkie urządzenie umożliwia tworzenie gęstych, pełnych błonnika koktajli z dodatkami takimi jak nasiona, orzechy czy kostki lodu, z czym może mieć problem nawet najlepsza wyciskarka.
Sok z marchwi – dlaczego jest zdrowy?
Sok z marchwi jest dobry dla wzroku, a także zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych i przeziębieniom. Jest przydatny w przypadku wysokiego poziomu cholesterolu i anemii. Każdy sok jest koncentratem wszystkich substancji zawartych w warzywach lub owocach. W końcu zwykle nikt nie jest w stanie zjeść 5 marchewek lub 3 jabłek na raz. Ale można z łatwością wypić przygotowany w wyciskarce wolnoobrotowej sok z nich wszystkich.
Najbardziej zauważalnymi substancjami w marchwi są karotenoidy: beta-karoten, luteina i zeaksantyna. Beta-karoten jest źródłem witaminy A, która jest ważna dla zdrowej skóry i wzroku. Ta substancja jest również istotna dla zachowania funkcjonalności siatkówki. Oprócz karotenoidów, dla których marchew jest tak ceniona, zawiera witaminy z grupy B, a także C i E. Te ostatnie są potrzebne do wchłaniania witaminy A i do procesu regeneracji skóry. Marchew ma dużo błonnika, który odżywia mikroflorę jelitową i stymuluje perystaltykę.
Sok z buraków - bogactwo witamin i minerałów
Burak to bardzo zdrowe warzywo, bogate w różnorodne mikro i makroelementy. Bogata lista związków mineralnych i witamin pozwala na wybieranie soku z buraków jako sposób na leczenie wielu dolegliwości. Sok jest stosowany w leczeniu i zapobieganiu chorobom związanym z wątrobą, nerkami, żółcią i pęcherzem oraz układem limfatycznym. Świeżo wyciśnięty sok zawiera dużo żelaza. Ten element jest potrzebny do pełnego tworzenia krwi, profilaktyki niedokrwistości, wzrostu poziomu glukozy we krwi, normalizacji ciśnienia tętniczego i śródczaszkowego.
Przygotowanie soku z buraków w domu jest bardzo proste. Wystarczy wykorzystać do tego wyciskarkę do soków, która działała na zasadzie miażdżenia. Tak samo można przygotować sok z selera, szpinaku, natki pietruszki i owoców. Sok z buraków ma korzystny wpływ na układ odpornościowy i pomaga organizmowi szybciej zregenerować się po chorobie.
Sok pomidorowy: korzyści dla organizmu
Sok pomidorowy smakuje jak dojrzałe pomidory. Bogaty w pektynę, błonnik i beta-karoten. Tak, więc kwas foliowy wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pomaga zwalczać stres i zaburzenia nerwowe. Sok pomidorowy jest zalecany dla osób z chorobami układu krążenia, z zapaleniem błony śluzowej żołądka (o niskiej kwasowości), a także z niedokrwistością. Normalizuje funkcjonowanie nerek i procesy metaboliczne w organizmie. Pomaga pozbyć się toksyn i wolnych rodników. Usuwa zły cholesterol.
Przygotowanie soku nie zabiera dużo czasu, wystarczy pokrojone pomidory wrzucić do wyciskarki do warzyw i po chwili cieszyć się zdrowym smacznym i pachnącym napojem warzywnym. Sok pomidorowy jest naturalnym przeciwutleniaczem, chroni ciało przed starzeniem się: sprawia, że skóra jest bardziej elastyczna i nawilżona.
Inne warzywa doskonałe do przygotowania soku to:
- Sok z brokułów znany z rzadkiej witaminy B5, jest pomocny w zapobieganiu chorobom nowotworowym.
- Sok z kapusty to idealny słodkawy sok pomaga utrzymać zdrowy układ trawienny
- Sok z selera jest niskokaloryczny, o świeżym ostrym smaku i przyjemnym aromacie, jest bardzo dobry do utrzymania równowagi płynów w organizmie.
Przygotowanie takich zdrowych soków zapewni wiele właściwości zdrowotnych, jest to prawdziwa, naturalna bomba kaloryczna a potrzebne są tylko dedykowane urządzenia, które przyspieszają cały proces.
Korzyści z picia soków owocowych przygotowanych w domu
Sok jabłkowy oczyszcza jelita z toksyn, ma korzystny wpływ na funkcjonowanie nerek i stan skóry. Sprawia, że jest miękka i elastyczna. Naturalny sok jabłkowy obniża poziom cholesterolu we krwi.
Sok z dojrzałych ananasów to prawdziwe znalezisko dla tych, którzy chcą schudnąć. Spala tkankę tłuszczową, poprawia funkcjonowanie mózgu, wzmacnia naczynia krwionośne i zapobiega rozwojowi zawałów serca.
Sok pomarańczowy pomaga przywrócić odporność, radzić sobie z przeziębieniem i nadwagą.
Przygotowanie w domu soków owocowych jest tak samo proste i szybkie jak w przypadku soków warzywnych, umyte owoce należy włożyć do wyciskarki wolnoobrotowej i po chwili delektować się pysznym sokiem.
Zdaniem ekspertów
W napojach, które kupujemy w sklepach jest znacznie więcej cukru niż to konieczne. Zwłaszcza, jeśli sok jest klarowany. W takich napojach tracimy też dwie trzecie składników odżywczych: traci się błonnik i pozostaje niewiele witamin. Przygotowując sok warzywny w domu należy wypić go w ciągu pierwszych 10-15 minut po wyciśnięciu.
Sezonowe soki są ładunkiem energii i pierwiastków śladowych, przeciwutleniaczy. Jabłka z selerem to wyjątkowy efekt moczopędny. Istnieje wiele witamin B, C, PP. Ponadto okazuje się niskokaloryczny. Sok z dyni jest również dobrym środkiem moczopędnym. Ma działanie przeciwzapalne.
Stosowanie soków warzywnych i owocowych jest długoterminową inwestycją we własne zdrowie, zakup urządzenia takiego jak blender kielichowy lub wyciskarka nie wiąże się z dużym wydatkiem a znacznie ułatwi pracę i sprawi, że soki będą zdrowe i smaczne.
Polecane