Jakie soki na anemię można przygotować z pomocą wyciskarki?
Anemia jest niezwykle często występującym problemem, który dotyka przede wszystkim osoby stosujące niezdrową dietę, brak ruchu, nadmiar stresu i ograniczoną ilość snu. Anemia to inaczej niedobór żelaza, która określana jest mianem niedokrwistości. W wyniku zbyt małej ilości krwinek czerwonych pojawia się permanentne zmęczenie, osłabienie organizmu, bladość skóry, a także bardzo widoczny spadek koncentracji. Najlepszym sposobem na to, aby podnieść ilość krwinek czerwonych są soki na anemię, w których to można zawrzeć wszelkie najważniejsze składniki, jakie znacząco wpływają na podniesienie poziomu żelaza we krwi.
Wystarczy tylko odpowiednia wyciskarka do soków, ciekawe przepisy, a do tego niezbędne do ich przygotowania produkty, aby w kilka chwil stworzyć prawdziwą bombę witaminową, jaka z pewnością wpłynie znacząco na ogólne funkcjonowanie całego organizmu. W tym artykule wskażemy, dlaczego tak ważne i istotne jest picie soków w przypadku anemii, dlaczego warto zainwestować w wyciskarkę, a także przedstawimy ciekawe przepisy na soki bogate w żelazo. Mamy nadzieję, iż artykuł ten okaże się być pomocny w kwestii przygotowywania wyśmienitych sokowych napojów, takich, które doskonale smakują i znacząco wpływają na zdrowie człowieka. Zapraszamy.
Soki poprawiające wyniki krwi
W przygotowywaniu soków na anemię, jednym z kluczowych elementów są składniki, jakie stanowią klucz do ich przygotowania. Istotne więc znaczenie mają między innymi:
- natka pietruszki
- bazylia
- mięta
- marchew
- czerwone buraki
- brokuły
- groszek
- winogrona
Idąc dalej, oprócz samych składników, bardzo ważną rolę odgrywa także i to, jak łączymy poszczególne składniki, aby móc wydobyć z nich to, co najlepsze. Wszelkie warzywa liściaste, w tym przede wszystkim szpinak, choć doskonale działają na anemię, to zawarte są w nich również i polifenole, które ograniczają wchłanianie żelaza. Aby więc czerpać z nich wszystko to, co najlepsze, kluczowe znaczenie odgrywa dodanie do takich soków cytryny, która to ma za zadanie wyhamować działanie polifenoli. I ostatnią z ważnych kwestii, jaką na pewno należy wziąć pod uwagę jest sposób ich picia. Wszelkie soki bogate w żelazo powinno pić się najlepiej rano, do 30 minut po przebudzeniu. To właśnie wtedy wchłanialność żelaza jest największa, gdy żołądek jest jeszcze pusty.
Jakie soki mają najwięcej żelaza?
Chcąc odpowiedzieć sobie na pytanie, jakie soki z dużą zawartością żelaza okażą się być najlepsze, należy tutaj skupić się na dwóch zasadniczych kwestiach. Po pierwsze na składnikach, a więc co najlepiej wyciskać, a po drugie na urządzeniu, jakim jest wyciskarka do soków, bowiem to właśnie ona umożliwia odpowiednie przygotowywanie soków, z zachowaniem wszelkich najcenniejszych w nich wartości.
Powyżej wspomnieliśmy o kilku produktach, które w swoim składzie zawierają największe ilości żelaza. Warto jednak pamiętać, że nie tylko sam produkt, ale przede wszystkim jego jakość świadczyć będzie o tym, ile tego żelaza faktycznie do organizmu dostarczymy. Najlepiej jest stawiać na warzywa i owoce sezonowe. Kiedy więc jest sezon na truskawki czy maliny, one na pewno okażą się być wyśmienitym wyborem. Jeśli soczyste pomarańcza, wtedy właśnie ich nie powinno zabraknąć w składzie takich właśnie soków. I o ile przez cały rok możemy kupić na przykład jabłka czy buraki, o tyle w przypadku sezonowych warzyw i owoców, każda pora roku jest w stanie zagwarantować nam nieco inne dary i z nich właśnie warto czerpać jak najwięcej.
Soki na anemię - przepisy
Tutaj dochodzimy do sedna tego, co dla nas najważniejsze, a więc do propozycji, które warto wykorzystać, aby stworzyć coś naprawdę wyjątkowego w smaku, a jednocześnie coś, co okaże się być idealne na niedokrwistość. Odpowiednie soki z dużą zawartością żelaza pite każdego dnia, pozwalają w szybkim czasie uzyskać zdecydowanie lepsze wyniki badań, bez stosowania niepotrzebnej farmakologii. Czyż więc nie warto na nie właśnie postawić?
7 przepisów na soki na anemię:
- 2 średniej wielkości buraki, 2 marchewki, 1 jabłko, sok z ½ cytryny
- 1 burak, 2 marchewki, 1 pomarańczo, kawałek korzenia imbiru (1cm)
- 2 marchewki, 1 pęczek szpinaku, 2 łodygi selera naciowego, ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 burak, 1 marchew, łyżeczka drożdży piwnych, szklanka wody
- 1 pomarańczo, 1 jabłko, pęczek natki pietruszki, sok z ½ połówki cytryny
- marchew - 225g, burak - 85g, seler 140g
- marchew - 225g, sałata - 140g, szpinak -85g, sok z ½ cytryny
Tworząc odpowiednie soki na anemię, te mają zarówno doskonale smakować, jak również i działać zdrowotnie. Wybierając między innymi buraki czy natkę pietruszki, które są absolutnie numerem jeden, jeśli chodzi o ilość żelaza w produkcie, a także łącząc je z innymi dodatkami, z pewnością można uzyskać niezwykłe połączenia, takie, które i zaspokoją kubki smakowe i bardzo szybko podniosą poziom żelaza we krwi. Odpowiednia wyciskarka do soków jest tutaj bez wątpienia elementem nadrzędnym, aby móc szybko, bezproblemowo i z przyjemnością tworzyć soki bogate w żelazo, będące odtąd jednym z głównych elementów codziennego menu.