Kilka przepisów na zupę krem z blendera
Im chłodniej robi się za oknem, tym nabieramy większej ochoty na rozgrzewające dania. Zupy to idealny pomysł na posiłek, który nie tylko jest smaczny, ale i pomoże się nieco rozgrzać, gdy za oknem dominują niskie temperatury. Oprócz tradycyjnym doskonale wszystkim znanym klasykom typu rosół z makaronem, pomidorowa z ryżem, czy krupnik, warto przyjrzeć się jednak nie mniej smacznym kremom, których konsystencja sprawia, że zjedzą je nawet zagorzali przeciwnicy tej formy dań.
Kilka powodów, dzięki którym pokochasz zupy krem
Ogólny przepis na zupę krem jest dziecinnie prosty - bierzemy dowolne warzywa w postaci świeżej lub z puszki, dodajemy wodę lub uprzednio przygotowany wywar i blendujemy, aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji, od której to wzięła się przecież nazwa - tyle w teorii. Przepis na zupę krem jest przede wszystkim bardzo szybki, a w wielu opcjach także jednogarnkowy, także jest idealnym pomysłem na ekspresowy obiad lub kolację.
Zupy krem dają możliwość kuchennych wariacji - nie trzeba ściśle trzymać się konkretnych składników, można śmiało szaleć z ich doborem, a także korzystać z tego, co zwyczajnie pozostało nam w lodówce - to możliwe, gdyż summa summarum - wszystko zostanie połączone w jednolitą substancję. Proces miksowania na gładką konsystencję jest dziecinnie prosty, szczególnie gdy mamy do dyspozycji blender.
Przepis na zupę krem sprawdzi się idealnie u osób będących na redukcji. Gładki, gęsty krem będzie bowiem sycący nawet w wersji solo, czyli pozbawionej nadwyżki węglowodanów pojawiających się w ziemniakach, makaronach, czy ryżach, którymi nierzadko zagęszczane są zupy. Dodatkowo dzięki blendowaniu można przemycić w daniu składniki, których nie lubimy, czerpiąc korzyści z zawartych w nich witamin. Inspirujący przepis na zupę krem możesz zaczerpnąć m.in. tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=p7Y4VNXK5SY. Zobacz, jak wykonać efektowny posiłek w zaledwie 5 minut!
Prawdziwie jesienne danie - przepis na zupę krem z dyni
Dynia to symbol jesieni, dlatego przepis na zupę krem z dyni jest tym, czego nie powinno zabraknąć w naszej kuchni o tej porze roku. Tym bardziej że przygotowanie jest niesamowicie proste: niewielką dynię kroimy na ćwiartki i oczyszczamy z pestek. W międzyczasie przygotowujemy też kilka ziemniaków, marchewkę i cebulę, które kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa można podsmażyć lub wyłożyć na tacy i dać na chwilę do piekarnika, aby zmiękły. Gdy się to stanie przekładamy wszystko do garnka, zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy na małym ogniu.
Kiedy zauważymy, że warzywa są już naprawdę miękkie można rozpocząć blendowanie. Dla lepszego smaku warto sięgnąć po gęstą śmietanę, a także dodać przyprawy takie jak sól, pieprz i gałka muszkatołowa, dzięki którym smak dyni stanie się zdecydowanie bardziej wyrazisty. Gotowe!
Nietypowy przepis na zupę krem z brokułów
Kolejnym hitem jesiennego menu jest przepis na zupę krem z brokułów. To jedne z warzyw, których nie powinno zabraknąć w diecie, gdyż ich spożywanie wpływa na dobrą kondycję wzroku, chroni przed cukrzycą, minimalizuje ryzyko anemii, a także powstawania nowotworów. Jeśli jednak smak lub forma tego warzywa niekoniecznie przypadła Ci do gustu - zblenduj go! Przepis na zupę krem z brokułów, który chcemy Ci zaproponować, sprawi, że ze smakiem zjesz znienawidzony dotąd produkt. Oprócz brokuła dodaj do wywaru cebulę, ząbek czosnku i nieco papryki. Do tego dorzuć zielony groszek, całość zblenduj, a następnie zalej puszką mleka kokosowego. Dzięki temu złagodzisz aromat brokułu i poczujesz całkiem nowe smaki, dzięki którym natychmiast się rozgrzejesz.
Całoroczna zupa krem z pieczarek
Pieczarki należą do warzyw, do których mamy łatwy dostęp przez cały rok. Często służą do realizacji sosów, jednak my pokochaliśmy je w wersji na ciepło, podawanej jako zupa krem z pieczarek. Jak ją wykonać? Niezbędne będą pieczarki i cebula, które kroimy w plasterki i podsmażamy. Opcjonalnie można dodać kilka niewielkich ziemniaków oraz marchewkę. Po około 10 minutach zalewamy warzywa przygotowanym wcześniej bulionem i gotujemy do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Ostatni etap to blendowanie - staramy się maksymalnie rozdrobnić wszystkie elementy. Dodajemy też śmietankę, aby nadać zupie iście kremowej konsystencji.
Zupa krem z pieczarek oprócz samych pieczarek może powstawać także na bazie połączenia z innymi produktami. Kremową konsystencję pomogą podbić sery pleśniowe, topione lub posiekana drobno mozarella. Można również dodać inne warzywa takie jak groszek ptysiowy lub przygotować chrupkie grzanki, które wspaniale ozdobią talerz, przy okazji dodając sytości.
Blender - dlaczego warto mieć go w swojej kuchni?
Zaletą nowoczesnych artykułów gospodarstwa domowego jest przede wszystkim ich wielofunkcyjność. Przyrządy takie jak blendery są niezbędne przy przygotowywaniu wielu popularnych dań, sosów, czy zup. Ogromnym plusem jest ich stosunkowo niewielki rozmiar, dzięki czemu można je z łatwością przechowywać i mieć zawsze pod ręką.
Na co zwrócić uwagę wybierając swój przyrząd? Blendery choć niepozorne, mogą zastąpić wiele innych urządzeń, dlatego w przypadku produktów ręcznych, warto wybierać te, które zostały wzbogacone o dodatkowe elementy. Oprócz ostrza służącego do blendowania można bowiem znaleźć wymienne końcówki służące do szatkowania, czy ubijania. Świetnie sprawdzają się produkty wzbogacone o zamykane pojemniki, dzięki którym nie ma mowy o nieporządku na miejscu pracy. Niektóre z blenderów mają także elementy ułatwiające rozdrabnianie lodu, czy twardych produktów takich jak orzechy, co dodatkowo podnosi ich funkcjonalność.
Wśród tej zacnej grupy na szczególne miejsce zasługują blendery kielichowe, które dzięki swojej budowie umożliwiają sprawne rozdrabnianie. Ich podstawą jest zazwyczaj szklany lub plastikowy pojemnik, który dzięki zamknięciu umożliwia precyzyjną pracę bez obaw o zabrudzenie blatu kuchennego, czy ścian.