Pomysły na resztki z wyciskarki

2023-04-17
Pomysły na resztki z wyciskarki

Wyciskarki do warzyw i owoców zdobywają coraz większą popularność, ponieważ znacznie więcej osób ceni sobie zdrowe, domowe soki. Wyciskarki wolnoobrotowe pozwalają nam wydobyć maksimum wartości odżywczych z warzyw i owoców, jednak po wyciśnięciu soku zostają nam resztki, czyli tzw. pulpa. Zamiast wyrzucać te pozostałości, warto je wykorzystać w kreatywny sposób! W tym artykule dowiesz się, jak można wykorzystać resztki z wyciskarki, aby przygotować smaczne i zdrowe potrawy.

Czym właściwie jest pulpa z wyciskarki wolnoobrotowej?

Pulpa to resztki z wyciskarki po wyciśnięciu soku, które składają się głównie z błonnika. Mimo że większość wartości odżywczych została już wykorzystana, pulpa nadal może być źródłem błonnika oraz witamin i minerałów, dodatkowo pulpa jest pozbawiona węglowodanów, ale za to bogata w białko, tworząc doskonałe proporcje dla osób stosujących dietę redukcyjną. Warto zatem wprowadzić w swoje żywienie więcej nawyków zgodnych z założeniami idei zero waste i ekologicznego stylu życia i wykorzystać ją w kuchni.

5 pomysłów na wykorzystanie resztek z wyciskarki do owoców

  1. Zupy kremy
    Pulpa z warzyw to doskonały dodatek do zup kremów. Wystarczy dodać ją do gotującej się zupy i zmiksować w blenderze kielichowym na gładką konsystencję. Dzięki temu uzyskasz sycący, błonnikowy krem, który dostarczy Ci dodatkowych składników odżywczych. Pulpa z marchewki lub pietruszki idealnie zastąpi tradycyjne zagęszczacze – śmietanę czy mąkę.
     
  2. Warzywne kotleciki
    Wytłoczyny po soku to świetny składnik na roślinne kotlety lub burgery. Można je połączyć z jajkiem, cebulą, ziołami oraz bułką tartą lub innym wiążącym składnikiem, a następnie usmażyć na patelni. Kotlety z resztek z wyciskarki to pyszne i zdrowe danie, które z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom.
     
  3. Smoothie
    Choć pulpa po wyciśnięciu soku nie zawiera już tyle witamin, jak świeże owoce, nadal może być wartościowym składnikiem smoothie. Wystarczy dodać ją do blendera wraz z ulubionymi owocami, jogurtem czy mlekiem roślinnym i zmiksować na gładką masę. Dzięki temu uzyskasz pyszne, błonnikowe smoothie, idealne do butelki na koktajl na poranne śniadanie.
     
  4. Batony i praliny
    Pulpa z owoców świetnie sprawdzi się jako dodatek do domowych batonów czy pralin. Takie słodycze są chętnie spożywane przez miłośników zdrowego odżywiania. Wystarczy połączyć ją z orzechami, płatkami, nasionami i suszonymi owocami, a następnie uformować batony lub kulki. Można je dodatkowo obtoczyć w wiórkach kokosowych, kakao czy innych zdrowych dodatkach. Takie batony i praliny to idealna, zdrowa przekąska na każdą okazję.
     
  5. Pasta do kanapek
    Pulpa z warzyw to świetny składnik do przygotowania pasty do kanapek. Można ją połączyć z serkiem śmietankowym, twarożkiem czy hummusem, a następnie doprawić ziołami, przyprawami i dodatkami według własnego uznania. Taka pasta to zdrowa i smaczna alternatywa dla kupnych past kanapkowych, a jednocześnie sposób na wykorzystanie resztek z wyciskarki.

Pulpa z wyciskarki - sposób na zero waste w kuchni

Warto pamiętać, że pomysłów na wykorzystanie pulpy z wyciskarki jest znacznie więcej – to tylko kilka przykładów, które mają na celu zainspirować Cię do kreatywnego wykorzystania resztek z wyciskarki. Dzięki temu, że wyciskarki wolnoobrotowe do warzyw i owoców pozwalają na wydobycie maksimum wartości odżywczych, możemy cieszyć się nie tylko pysznymi i zdrowymi sokami, ale także równie wartościowymi potrawami z resztek.

Nie czekaj więc dłużej – zacznij eksperymentować z pulpą z wyciskarki i odkrywaj nowe, smaczne i zdrowe przepisy! Z pewnością zaskoczysz swoją rodzinę i znajomych ciekawymi daniami, które powstaną dzięki wykorzystaniu resztek z wyciskarki. Niech Twoja kuchnia będzie miejscem, gdzie zdrowie i kreatywność łączą się w harmonii, a wyciskarka wolnoobrotowa stanie się niezastąpionym sprzętem w przygotowywaniu smacznych i zdrowych posiłków.

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2023
pixel