Przechowywanie naturalnych soków z wyciskarki: gdzie i jak długo?

2023-01-05
Przechowywanie naturalnych soków z wyciskarki: gdzie i jak długo?

Uwielbiasz zaczynać dzień od zdrowego, pełnego witamin i minerałów soku ze świeżo wyciskanych owoców, ale nie masz czasu, aby przygotowywać go każdego dnia? Mamy dla Ciebie kilka praktycznych porad! Czy soki naturalne można pasteryzować? Zamrażać? W jakich pojemnikach, jak długo i gdzie można je trzymać, by nie straciły swoich właściwości? Sprawdź jak przechowywać świeże soki naturalne, aby jak najdłużej zachowały swoją świeżość i wartości odżywcze!

Jak długo można przechowywać świeży sok z wyciskarki?

Przechowywanie soków z wyciskarki nie jest łatwe. Utrzymanie ich optymalnej świeżości wymaga specjalnych warunków, a także specyficznych pojemników, które opóźnią proces fermentacji i sprawią, że świeże soki naturalne zachowają wszystkie swoje dobroczynne właściwości na dłużej.

O jakości soku świadczy nie tylko jego doskonały smak, ale też zawartość minerałów, enzymów i witamin oraz konsystencja, barwa i zapach. Aby określić, ile dni sok z wyciskarki jest dobry do picia, należy wziąć pod uwagę przede wszystkim 2 kluczowe parametry tj. wykorzystane składniki oraz miejsce, w którym planujemy trzymać napój.

Najbezpieczniejsza będzie oczywiście lodówka. Zdecydowana większość soków zachowa swoje właściwości do 48 godzin po przygotowaniu. Z kolei chłodne, zacienione miejsce poza nią, pozwoli na bezpieczne przechowywanie koktajli nie dłużej niż 24 godziny, choć w tym przypadku wszystko uzależnione jest od temperatury i pory roku.

Jak wspominaliśmy, na to ile może stać sok z wyciskarki, ogromny wpływ ma również skład przygotowanego napoju. Zdecydowanie najlepiej sytuacja wygląda w przypadku cytrusów, które za sprawą odczynu kwasowego, opóźniają proces utleniania nawet na kolejne 24 godziny. W tym przypadku jednak duże znaczenie będzie mieć też sprzęt, z jakiego korzystamy. Najlepiej sprawdzi się m.in. wyciskarka wolnoobrotowa Kuvings, która pozwoli zachować jak najwięcej witamin i mikroelementów.

Jak wydłużyć świeżość soków z wyciskarki?

Dobrej jakości sprzęt to jednak niejedyny trik, jaki możesz zastosować, aby świeże soki naturalne na dłużej zachowały swój doskonały stan. Wzbogacając napój o naturalny miąższ, możesz wydłużyć jego przydatność nawet do kilku dni! Dzieje się tak ze względu na podwyższoną zawartość błonnika pokarmowego, który jest też nieocenionym pogromcą złego cholesterolu i wpływa pozytywnie na poprawę przemiany materii.

Podobnie jest w przypadku soku z owoców zawierających dużą ilość witaminy C. Również ona doskonale wydłuża trwałość soku. Sięgając po takie urządzenia jak nowość - wyciskarka Kuvings Revo830 + przepisy gratis bez większych trudności możesz wzbogacić swój sok o niewielką ilość pulpy, która znajduje się w osobnym zbiorniku.

W czym przechowywać soki z wyciskarki wolnoobrotowej?

Przechowywanie soków, zwłaszcza tych świeżo wyciskanych, wymaga zapewnienia im odpowiednich warunków, w tym także odpowiednich pojemników. Zdecydowanie najlepiej sięgnąć po szczelne, szklane butelki. Plastik, który dla większości osób mógłby stanowić automatyczny wybór, może wydzielać szkodliwe toksyny, które nie tylko wpłyną na jakość soku, ale również przyczynią się do jego szybszego psucia.

Z kolei pojemniki i butelki metalowe mogą pod wpływem kwasów doprowadzić do niepożądanych reakcji chemicznych, skutkujących utratą lub pogorszeniem smaku napoju, utratą jego dobroczynnych właściwości, a w najgorszym razie szybszą fermentacją. Szkło stanowi zatem wybór neutralny, bezpieczny bez względu na rodzaj wykorzystanych warzyw i owoców.

Soki z wyciskarki a pasteryzowanie i mrożenie

Czy sok z wyciskarki można pasteryzować? Na szczęście tak! Dzięki takim procesom jak zamrażanie, czy pasteryzacja przechowywanie soków jest o wiele łatwiejsze i wygodne. Sok naturalny w lodówce może stać nie dłużej niż 72 godziny, z kolei soki zamrożone, można wyciągnąć i wykorzystać w dowolnym momencie.

Choć zamrażanie soków jest sposobem wygodnym, trzeba liczyć się z tym, że będzie wymagało wygospodarowania odpowiedniej ilości miejsca, co może być problematyczne, zwłaszcza dla posiadaczy niewielkiej zamrażarki. W takiej sytuacji efektywniejszą metodą okaże się pasteryzacja.

Na szczęście pod tą tajemniczo brzmiącą nazwą kryje się niezwykle prosta procedura, która wymagać będzie jedynie garnka, wypełniającej jego dno ścierki i wody. Butelki z sokami ustawiamy na ścierce, całość zalewamy wodą, a następnie gotujemy przez ok. 20 minut. Zabezpieczone w ten sposób napoje, mogą zachować swoją świeżość nawet przez kilka miesięcy!

Zadbaj o to, aby w Twoim domu pod ręką zawsze były świeże i pełne witamin soki naturalne! Wypróbuj jeden ze sprawdzonych sposobów na przedłużenie ich jakości i wybierz metodę idealnie dopasowaną do swoich preferencji, potrzeb i stylu życia!

pixel