Świeże soki czy koktajle z owoców i warzyw - który mix wybrać?
Szukasz sposobu na szybki, zdrowy posiłek? Sięgnij po owoce i warzywa w płynnej postaci! Do wyboru masz całkiem sporo atrakcyjnych pod wieloma względami opcji, z sokami i koktajlami na czele. Czym się od siebie różnią, jak można je przygotować i co najlepiej sprawdzi się w Twoim przypadku? Zapraszamy do lektury poniższego wpisu, a być może znajdziesz tu nowe pomysły na przekąski dla siebie i swojej rodziny.
Czym się różni sok od koktajlu?
Owoce i warzywa pod postacią soków i koktajli są świetnym pomysłem na uzupełnienie codziennej diety. Wiele je łączy, ale całkiem sporo też dzieli - czym się od siebie różnią? Soki w domowym wydaniu to przede wszystkim produkty w pełni naturalne, których przygotowanie jest możliwe, jeśli w naszej kuchni znajduje się wyciskarka do owoców, wyciskarka do warzyw lub blender. Sokiem nazwiemy esencję wyciśniętą z danego produktu, natomiast koktajle różnić się będą dodatkową zawartością nabiału, najczęściej w postaci jogurtu, kefiru, a czasem nawet różnych wariantów mleka.
Aby przygotować sok, najlepiej jest sięgnąć po przyrząd, jakim jest wyciskarka wolnoobrotowa Kuvings lub tzw. sokowirówka. Za jej pomocą uzyskasz napój z wrzuconych uprzednio do urządzenia owoców lub warzyw, a także oddzielony zostanie miąższ. Zaletą soków jest to, że zawierają dużo witamin, a ich czas przygotowania jest naprawdę krótki. Są smaczną alternatywą na przemycenie niekoniecznie lubianych owoców i warzyw, a ich płynna forma jest wygodna, praktyczna i pozwala zaspokoić pragnienie.
W przypadku koktajli podstawową różnicą jest zdecydowanie większa sytość, wynikająca z zawartości nabiału. Tu niezbędny będzie blender do koktajli, jednak pozostałe pozytywy z krótkim czasem przygotowania, wygodną do spożycia formą, czy plusami wynikającymi z lepszej niż dania w formie stałej przyswajalności na czele, są zbliżone do tych, osiąganych podczas spożywania soków.
Naturalne soki owocowe - poznaj ich właściwości
Naturalne soki owocowe to samo dobro dla naszego ciała, szczególnie jeśli mamy na myśli te własnoręcznie wyciskane. Dzięki świeżo pozyskiwanym produktom mamy szansę dostarczenia sobie niezbędnych składników odżywczych, które niestety podczas jakiejkolwiek obróbki typu podgrzewanie, czy pasteryzacja zwyczajnie zanikają. Picie soków z jabłek pozytywnie oddziałuje na pracę jelit i pomaga w walce o niższy poziom cholesterolu. Z kolei te z pomarańczy zapobiegają problemom nerek takich jak kamica, działają przeciwbakteryjnie i zwalczają wirusy. Warto sięgać też po sok z winogron - ten doskonale sprawdza się w przypadku cukrzycy, minimalizuje choroby serca, a nawet wspiera prawidłowe działanie tarczy. Na kłopoty z trawieniem i problemy kostne dobrze zadziała świeży ananas, natomiast gdy zależy nam na poprawieniu pracy mózgu i lepszej koncentracji - należy wprowadzić do codziennej diety sok z gruszek. Pijmy również soki z wiśni i granatów - pierwsze z nich zmniejszają szansę na zawał i pomagają pozbyć się bólu głowy, z kolei drugie nie dość, że zwiększają naszą odporność, to umożliwiają szybsze pozbycie się stanów zapalnych z organizmu.
Dlaczego właściwie warto przyjmować warzywa i owoce w formie płynów?
Gdyż są ciekawą alternatywą dla klasycznych posiłków, do tego umożliwiają ciekawe łączenie ze sobą pozornie niepasujących do siebie składników, a nawet przemycenie tych, których zwyczajnie nie bylibyśmy w stanie zjeść, bo ich nie lubimy. W ich przyrządzeniu genialnie sprawdza się wyciskarka wolnoobrotowa Kuvings - wszystko dzieje się szybko i nie wymaga większego zaangażowania. Dodatkowo świeże soki pomagają nam się wzmocnić, wspierają oczyszczanie organizmu, pozytywnie wpływają na procesy trawienne oraz ogólny stan zdrowia. Przy tym są zwyczajnie smaczne, więc czegóż chcieć więcej?
Przygotowanie soku w domu jest dziecinnie proste, jeśli w naszej kuchni pojawi się takie urządzenie, jak wyciskarka do cytrusów Kuvings. Myjemy wybrane owoce, kroimy je na połówki i przyciskamy do nakładki, a sok robi się sam. Najlepiej jest wypić go od razu po przygotowaniu, gdyż ma wtedy najlepszy smak i najwięcej wartościowych składników, ale można też zostawić na później.
Jak przechowywać świeży sok z owoców?
Należy przelać go do szklanego lub wykonanego z tworzyw sztucznych, zamykanego pojemnika, a do kilku godzin zachowa większość swoich właściwości. Można też umieścić go w lodówce, a będzie nadawał się do wypicia nawet do trzech dni od wyciśnięcia.
Moc warzyw - koktajle na śniadanie, obiad i kolację
Nie ma jednej odpowiedzi na pytanie kiedy pić koktajle owocowo warzywne, bo można to robić o każdej porze dnia. Wystarczy, że w Twojej kuchni pojawi się wyciskarka do warzyw i możesz przygotowywać je, gdy tylko najdzie Cię taka ochota. Jednak niektóre propozycje takie jak te bazujące na szpinaku, selerze naciowym, burakach, czy żółtej papryce, są istną bombą energetyczną, która świetnie pobudza i daje kopa na cały dzień. Produkty te coraz częściej są stosowane przed aktywnościami fizycznymi i zastępują niezbyt zdrową na dłuższą metę kawę, czy wymagającą parzenia yerba matę. Koktajl można też wykorzystać do połączenia z makaronem lub ryżem - wtedy bez problemu stanie się czymś w formie sosu do smakowitego obiadu. Może też wystąpić w wersji solo jako lekka kolacja, która dobrze nasyci, a przy tym nie obciąży nadmiernie żołądka przed snem.
Czy soki warzywne są zdrowe?
Odpowiedź na to pytanie jest oczywista! Warzywa mają moc! Picie koktajli z brokułem może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób rakotwórczych, z kolei pomidory zapobiegają osteoporozie i chronią układ krwionośny. Dzięki regularnemu wypijaniu buraków można obniżyć ciśnienie, zabezpieczyć się przed demencją, poprawić odporność i wytrzymałość, a ogórki przyczynią się do usunięcia kwasu moczowego, a także pomogą w profilaktyce reumatyzmu. Od małego korzystamy z dobrodziejstw marchewki i nic w tym dziwnego! Picie soku z nich nie tylko wpływa na nasz wzrok, włosy i zęby, ale przy okazji wpływa też na wątrobę i metabolizm. Marchewki zaleca się również paniom w ciąży - nie tylko z uwagi na zawarte w nich żelazo i lepsze trawienie, ale także poprzez korzystne oddziaływanie na mleko. Nie sposób nie wspomnieć także o bogatym w błonnik szpinaku, który w bajkach był kreowany jako źródło energii i siły i tak jest w rzeczywistości, chociaż to nie jedyne jego zalety.
Zapewne nie raz widziałeś po treningu osoby z shakerem w ręku. Dzieje się tak, gdyż osoby pracujące nad zwiększeniem masy mięśniowej muszą zadbać o odpowiednią ilość nie tylko witamin, ale również i białka. Idealną formą ich przyjmowania są więc przeróżne koktajle, które można z łatwością przygotować i zabrać ze sobą na trening w podręcznej torbie. Jak zrobić pyszny koktajl owocowy lub warzywny, który sprawdzi się po treningu? Do ulubionych produktów najlepiej jest dodać odpowiednią, dopasowaną do wagi i założeń dietetycznych gramaturę nabiału lub odżywki białkowej, które nie tylko wzmacniają organizm, ale pomagają też w późniejszej regeneracji mięśni. Dobrze pamiętać, że białka są nie mniej ważne niż witaminy - szczególnie przy wzmożonej aktywności fizycznej - gdyż są budulcami mięśni. Na dłuższą metę pomagają też osiągnąć większą wytrzymałość i progres w ćwiczeniach, dlatego warto pić koktajle.
Mixy warzywne i owocowe - zalety dla organizmu i samopoczucia
Łączenie warzyw i owoców to gros zalet dla naszego organizmu. Posiłki w płynnej postaci to sporo walorów zdrowotnych, przystępna forma, a przy tym oszczędność czasu u zabieganych osób. Jeśli zastanawiasz się nad tym, ile kalorii ma koktajl owocowy - spieszymy z odpowiedzią! To zależy wyłącznie od produktów, które wykorzystasz!
Jak zrobić koktajl owocowy, warzywny lub mieszany, który sprawdzi się na diecie odchudzającej?
Wystarczy uruchomić blender do koktajli i posłużyć się niskokalorycznymi produktami takimi jak arbuz, truskawki, melon, grapefruit, maliny, szpinak, kapusta, pomidory, czy szparagi, które mają mniej niż 30 kcal na każde 100 g. Doskonale sprawdzą się także pomarańcze, czerwone porzeczki, ananasy i jabłka, które mają nieco ponad 30 kcal, co nadal jest świetnym wynikiem. Dla zwiększenia dawki witamin można również skorzystać ze sporego zbioru warzyw takich jak brokuły, ogórek, czy seler naciowy.
Jakie soki warzywne na odchudzanie będą więc najlepsze?
Głównie te z zielonych warzyw, gdyż mają właściwości oczyszczające organizm, co sprzyja odchudzaniu. Jeśli do przygotowania koktajlu użyjesz nabiału z niską zawartością tłuszczu, możesz przygotować pyszny, pożywny smakołyk, który będzie miał niższą wartość energetyczną niż klasyczna kanapka z serem. Wystarczy, że wybierzesz produkty, a w swoim zasięgu będziesz mieć blender do koktajli, do których je wrzucisz, a w kilka chwil uzyskasz wartościowy posiłek. Jednak, jeśli akurat Twoja wyciskarka kuvigs jest niedostępna i nie masz jej pod ręką - nic straconego!
Jak zrobić sok warzywny bez sokowirówki?
Spróbuj zagotować w dużym garnku wybrane produkty, aż do uzyskania miękkości. Następnie należy rozdrobnić je przy pomocy blendera na kształt purée i połączyć z wodą, a powstanie gęsty napój, o konsystencji zbliżonej do popularnych soków dla dzieci.
Co będziesz potrzebować, aby przygotować mixy owocowo-warzywne?
Potrzebujesz orzeźwienia? Przygotuj mix owocowo-warzywny, czyli najszybszy sposób na pełną wartości odżywczych przekąskę. Wystarczy Ci wyciskarka do soków, ulubione owoce i trochę warzyw - w dowolnych proporcjach i wariacjach. Kiedy już pozyskasz sok - możesz przejść do wyboru dodatków. Zbyt gęsty koncentrat rozcieńczysz, gdy dodasz do niego wodę lub wrzucisz kostki lodu, co genialnie sprawdzi się podczas upałów.
Jeśli chcesz, aby Twoje soki były nieco pożywniejsze, nie obawiaj się dodawania do nich innych elementów! Mogą to być np. tłuszcze - łyżka oleju kokosowego, czy odrobina masła orzechowego sprawią, że napój stanie się o wiele bardziej sycący. Kiedy Twoja wyciskarka kuvigs poszła w ruch i pracuje nad przygotowaniem soku, masz chwilę, aby znaleźć coś ekstra, co wzbogaci świeżo wyciśnięty płyn. Mogą to być ziarna, siemię lniane, liście jarmużu dla zdrowotności, czy daktyle, którym przypisuje się właściwości przeciwzapalne.
Nie zapominaj również o przyprawach! To one w dużej mierze wpływają na ostateczny smak przygotowywanych mixów. Jeśli lubisz słodkości - przygotuj fit koktajl śniadaniowy! Wystarczy, że wzbogacisz wybrane owoce lub warzywa o niskokaloryczny ksylitol, malitol lub naturalną stewię. To doskonałe zamienniki tradycyjnego cukru, które są równie słodkie, a zawierają zdecydowanie mniej kalorii, w związku z czym sprawdzą się podczas diety redukcyjnej.
Soki warzywne - jak łączyć, by dobrze smakowały nawet wtedy, gdy nie pałamy miłością do jakiegoś produktu? Koniecznie pamiętaj też o takich dodatkach jak choćby imbir, curry, guarana, czy goździki, dzięki którym dodasz swoim koktajlom wyrazistego smaku. Do swoich mixów możesz wykorzystać także odrobinę kakao, czy skórkę pomarańczową, które podbiją smak i efektownie udekorują wyroby.
Jak i co blendować, aby przygotowywać pyszne połączenia smakowe?
Blendery kielichowe dają ogromne możliwości w kwestii realizacji płynnych posiłków. Ilość kombinacji jest praktycznie nieograniczona! Możesz blendować owoce, warzywa, zioła i najróżniejsze przyprawy. Możesz rozdrobnić lód, dodawać nabiał, a nawet orzechy.
Proces przygotowania należy rozpocząć od określenia i zmiksowania bazy, którą stanowią warzywa i owoce. To moment, gdy można też dodać i zblendować wszelkie liście, dzięki którym chcemy dodać sobie witamin lub innych cennych wartości. Gdy powstanie mus można przejść do dołączenia wody, dzięki której konsystencja zostanie nieco rozrzedzona. Kropką nad i jest dorzucenie ziół i przypraw, a także dekoracja, za którą mogą posłużyć drobne ziarna lub choćby kakao. Klucz działania jest prosty: baza, płyn, dodatki - tylko tyle wystarczy, aby cieszyć się własnoręcznie przygotowanym posiłkiem, który raz może służyć jako uzupełnienie diety, innym razem jako dodatek do dania. A jeśli jakimś cudem skończą Ci się pomysły, możesz sięgnąć po gotowe książki i poradniki, dzięki którym odkryjesz całkiem nowe propozycje łączenia smaków.
Kilka wskazówek, jak rozróżnić rodzaje popularnych napojów
Jeśli coś ma płynną konsystencję - zaliczane jest do grupy napojów. Zdajesz sobie jednak sprawę z tego, że poza sokiem, czyli świeżo wyciśniętą esencją z owoców lub warzyw (bez dodatku cukru i wody, za to słodyczą wynikającą z naturalnej fruktozy) i koktajlem, zwanym z angielskiego „milkshake” ze względu na zawartość nabiału, masz do wyboru jeszcze kilka innych opcji? Na przykład ogromnie popularny ostatnimi czasy shake, który od poprzednika różni się dodatkową porcją wody, która sprawia, że jest od niego nieco rzadszy, czy chociażby napój, rozumiany jako rozcieńczony, a przy okazji nierzadko też dodatkowo dosłodzony sok.
Wśród propozycji posiłków w płynnej formie warto wspomnieć też o ponadczasowej i wszystkim świetnie znanej lemoniadzie, czyli słodkiej wodzie z owocami - najczęściej z cytryną, limonką i pomarańczami. Sporą sławą - szczególnie w okresie letnim - cieszą się także „smoothies”, czyli rewelacyjne miksy owoców, warzyw (lub jednego i drugiego) z wodą i lodem, dzięki czemu powstaje wartościowy, a zarazem doskonale orzeźwiający posiłek, którego nie sposób nie lubić.
Kilka sprawdzonych przepisów na pożywne śniadania, także dla wegan!
Wegańskie śniadanie nie musi być nudne! Nawet eliminując jaja, mięso oraz nabiał można przygotować wspaniałe propozycje bazujące na zbożach takich jak pszenica, proso, czy żyto, ryżu, kaszach, a także owocach i warzywach. Można przyrządzić bowiem miękkie pancakes, rozmaite kremy, pasty i zupy, a także gros napojów i bezmlecznych koktajli, które będą wspaniałym uzupełnieniem dla tych pierwszych.
Na śniadanie świetnie nadadzą się także soki! Jeśli w Twojej kuchni stoi wyciskarka Kuvings Evo820 Plus z książką, nie bój się użyć jej do wyciśnięcia soczystych pomarańczy, czy grapefruitów. Możesz je wzbogacić o aromatyczną miętę i udekorować truskawkami, dzięki czemu nie tylko będą świetnie smakować, ale także wyglądać, a jak powszechnie wiadomo - jemy również oczami.
Jak łączyć owoce do soku?
Wedle uznania! Świetnym pomysłem na poranną dawkę energii będzie sok z jabłek, które należy pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić po kawałku do swojej wyciskarki. Po uzyskaniu płynu warto dodać szczyptę rozgrzewającego i pobudzającego imbiru, a także nieco cynamonu, który doskonale pasuje do jabłek.
Kolejną propozycją na pyszny, odżywczy sok jest ten z selera, a nawet dwóch - które należy pokroić i umieścić w swojej sokowirówce. Następnie dodajemy obraną uprzednio cytrynę, która doda całości nieco kwasowości, a także uwielbiany przez sportowców i często stosowany jako przedtreningówka - burak. Dla osłody warto dodać jeszcze średnich rozmiarów jabłko, które połączy ze sobą wszystkie smaki - i gotowe! Jeśli Twoja sokowirówka zakończyła pracę - możesz przejść do serwisu. Pyszny, bogaty w witaminy sok jest gotowy do spożycia.
Szukasz czegoś pożywniejszego? Zamiast klasycznego soku przyrządź jego wegańską wariację! Możesz postawić na napój bazujący na bananach, dodać do niego soku wyciśniętego prosto z ananasa, który pomoże Ci pozyskać Twoja wyciskarka do owoców. Dodaj też nieco limonki lub innego cytrusa dla smakowej równowagi. Produkty zblenduj, a następnie całość przelej do wysokiej szklanki. Do koktajlu możesz dodać porcję płatków owsianych - najlepiej błyskawicznych, gdyż dzięki temu znacząco skrócisz czas przygotowywania dania. Nie zaszkodzą jagody, ani kostka gorzkiej czekolady do dekoracji, a także nonszalancko rzucony na wierzch listek mięty. Smacznego!