Witaminowa bomba na wzmocnienie – smoothie z kiełkami
Zdrowotne właściwości kiełków znane są od lat. Właśnie dlatego warto do nich sięgnąć, aby przygotować smaczne i witaminowe smoothie z kiełkami! Zrób krok po zdrowie i wzbogać dietę w różnorodne koktajle!
Dobroczynne właściwości kiełków znane są już od ponad 5 tysięcy lat. W krajach Dalekiego Wschodu doceniono je za działanie lecznicze i zdrowotne. Do Europy zawitały w XVIII wieku, szybko znajdując szerokie grono odbiorców, poszukujących sposobów na wzmocnienie organizmu. Dlaczego warto włączyć do codziennej diety kiełki? Jak je spożywać? O tym poniżej.
Kiełki – zastosowanie i właściwości
Kiełki stanowią nieocenioną skarbnicę wielu witamin i składników mineralnych. Są bogate w witaminę B1, B2, B6, B9, PP, C, K i E. Co więcej, charakteryzują się wysoką zawartością białek, aminokwasów i minerałów, takich jak: sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor czy selen. Oprócz tego w kiełkach znajdziemy flawonoidy, enzymy ułatwiające trawienie, fitohormony czy saponiny, czyli związki stymulujące pracę limfocytów T. Nie sposób pominąć także kwasów tłuszczowych Omega – 3, w które bogate są kiełki czy błonnika usprawniającego procesy trawienne.
Substancje zawarte w kiełkach chronią przed wieloma poważnymi chorobami. Spożywając je regularnie, można liczyć na wiele pozytywnych skutków. Wysoka zawartość witaminy C wzmacnia układ odpornościowy, zabezpieczając go przed czynnikami chorobotwórczymi. Co więcej, kiełki wykazują działanie przeciwnowotworowe i obniżające poziom złego cholesterolu. Poprawiają trawienie i apetyt. Dzięki temu, że są niskokaloryczne, mogą być spożywane bez ograniczeń, nawet przez osoby będące na dietach. Uzupełniają niedobory witamin, a przez to dodają energii. Ich spożywanie jest zalecane osobom po przebytych chorobach i w okresach rekonwalescencji. Kiełki okazują się doskonałą alternatywą dla gotowych suplementów diety. Są również świetnym towarzyszem w kuchni, urozmaicającym wiele posiłków. Na ich bazie można przyrządzić smaczne smoothie z kiełkami, które powinno przypaść do gustu – nawet najmłodszym!
Jak wykorzystać kiełki w kuchni?
Kiełki powinny stale gościć w codziennym jadłospisie, także u dzieci i osób starszych. Warto spróbować różnych kiełków, gdyż niektóre mają ostry i pikantny smak, inne z kolei łagodny, z nieco orzechową nutą. Są zatem nie tylko zdrowe, ale również smaczne. Nic zatem dziwnego, że są chętnie wykorzystywane w roli polepszaczy smaku dla serwowanych na co dzień dań. Jak stosować kiełki w kuchni? Najlepiej — na surowo! Obróbka termiczna pozbawia je cennych składników odżywczych. Można nimi ozdabiać gotowane lub faszerowane jajka, wykorzystywać jako pożywny dodatek do kanapek lub wzbogacać smak sałatek i surówek. Fani zdrowego jedzenia wykorzystują je w blenderze kielichowym do przyrządzania smacznych smoothie z kiełkami, koktajli i soków!
Wiele osób podaje je również w daniach na ciepło, w szczególności przygotowując dania kuchni azjatyckiej, np. chińskiej. Świetnym przykładem są kiełki fasoli mung, które wybornie smakują podane z patelni.
Jak zrobić dobry koktajl witaminowy w domu?
Czy można przygotować pożywne smoothie z kiełkami w zaciszu własnego domu? Ależ oczywiście! Nie ma w tym nic trudnego! Oprócz posiadania wszystkich niezbędnych produktów, do jego przyrządzenia należy zaopatrzyć się w urządzenie, które będzie pomocne w ich przetworzeniu. Najlepiej w tym zakresie sprawdzi się wyciskarka Kuvings lub blender kielichowy. W wyciskarce można przygotować smaczny sok, z każdego, nawet najmniejszego nasionka. W przeciwieństwie do klasycznych sokowirówek pracują wolno, dokładnie i bez wydzielania wysokiej temperatury, tak niebezpiecznej dla zachowania cennych witamin i minerałów. Co więcej, mając pod ręką wysokiej jakości wyciskarkę, można przygotować o wiele więcej soku niż w kiepskich jakościowo urządzeniach. Z kolei blendery ucierają wszystko na gładką masę. Są nieocenione przy robieniu różnego rodzaju koktajli i smoothie z kiełkami.
Smoothie z kiełkami — zblenduj na zdrowie!
Z czym zblendować kiełki? To jedno z najbardziej nurtujących pytań u wszystkich osób rozpoczynających swoją kulinarną przygodę z kiełkami. Prezentujemy zatem kilka sprawdzonych przepisów – z odżywczymi kiełkami w roli głównej!
1. Koktajl szpinakowy z kiełkami
Składniki:
- szpinak
- rzodkiewka
- kiełki rzodkiewki
- seler naciowy
- jogurt grecki
- woda
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: sok z kiełków wyciśnij, następnie wrzuć szpinak, rzodkiewkę i seler naciowy. Dolej wodę i jogurt. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość udekoruj kiełkami rzodkiewki. Podawaj schłodzony.
2. Śniadaniowe smoothie z kiełkami pszenicy
Składniki:
- banan
- brzoskwinia
- płatki owsiane
- kiełki pszenicy
- sok pomarańczowy
- opcjonalnie kostki lodu
Przygotowanie: wszystkie składniki umieść w blenderze i miksuj do uzyskania oczekiwanej konsystencji. Udekoruj plastrami pomarańczy.
3. Zielony koktajl z kiełkami brokułów
Składniki:
- jabłko
- seler naciowy
- kiełki brokuła
- korzeń imbiru
- sok z ½ cytryny
Przygotowanie: Umieść w blenderze wszystkie składniki i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli powstały koktajl jest zbyt gęsty, rozcieńcz go wodą źródlaną.
4. Orzeźwiające smoothie z kiełkami rzeżuchy
Składniki:
- banan
- plastry ananasa
- pomarańcza
- kiełki rzeżuchy
Przygotowanie: Wszystkie składniki umyj i obierz ze skórki. Następnie zmiksuj. Podawaj schłodzony.
Kiełki posiadają w składzie niemal wszystkie potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania witaminy i składniki mineralne. Dostarczają wielu biopierwiastków, a przy tym świetnie smakują. Powinny zatem stanowić składnik diety każdej osoby dbającej o zdrowy styl życia.